Verslag Halve Natuurmarathon 2016, Albert de Kluijver

april 24, 2016 door , in Wedstrijdverslagen.

Hieronder een verslag van de Halve Natuur marathon door Ab de Kluijver, is in de beheerders mailbox in eerste instantie onopgemerkt gebleven. Ik wilde jullie dit niet onthouden. [websitesite beheerder melsopzondag]

Beste mensen :
Hierbij toegevoegd voor jullie als mijn meest trouwe (lezers)volgelingen het
artikeltje over de afgelopen zondag verlopen Halve Natuurmarathon in de
Krimpenerwaard. Alle ingrediënten zijn aanwezig, op voorhand kon het al niet fout gaan, gezien de ervaringen in voorgaande jaren. Daarbij opgeteld de eerste mooie voorjaarsdag : zon, blauwe lucht, wel fris, maar als ook de weersomstandigheden het al niet af laten weten ! Het enige gevaar dat zondag op de loer lag………………………..lees zelf maar !
Met groet, Albert de Kluijver


Boeiend spektakelstuk in het Groene Hart
…….Even ben ik bevreesd voor een toeloop van honderden toeristen naar het Groene Hart. Dat er halverwege het fabelachtige Halve Marathon parcours opeens voor mijn neus een camera opduikt. Dat die mensen liggend in de graskanten of hangend in bomen gefocust zijn op die ene foto. Dat hierdoor al die lopers en loopsters worden belemmerd op het fraaie traject over bos – en graspaden. Immers…………….de kranten hebben het al dagenlang over de aanwezigheid van maar liefst 8 reeen in de Krimpenerwaard. Dat zorgt op een zonnige vroege voorjaarszondag voor een invasie van camera’ s, verrekijkers en smartphones. 1 reebokje schijnt naar verluidt zelfs de Lek over te zijn gezwommen. Ik heb nooit geweten dat deze dieren kunnen zwemmen. Maar zondag 13 maart is alles toch anders. Het poldergebied bruist, de fanfare speelt, er hangt een geur boven het Loetbos van tijgerbalsem vermengd met massageolie, bier, pannenkoeken en Perskindol. Duursport omstandigheden waar elke deelnemer vrolijk van wordt. Alle ingrediënten zijn als elk jaar aanwezig om er een waar feest van te maken. Ja, ‘toeristen’ genoeg, maar die komen allemaal voor het gezelligste en mooiste hardloopevenement van het jaar. In dit jubileumjaar van de sympathieke atletiekvereniging uit Lekkerkerk heeft het er alle schijn van dat het evenement groter is opgezet dan voorgaande jaren. Als om 11.00 uur het startschot klinkt is het spektakel compleet. Het smalle fietspad in de Loet wordt het eerste half uur in bezit genomen door bijna 300 (!) deelnemers op de verschillende afstanden. Hartstochtelijk aangemoedigd door vele belangstellenden, begeleid door fietsers en bij de moeilijke wegsplitsingen staan enthousiaste verkeersregelaars die de lopers en loopsters over het adembenemende traject voeren. De eerste kilometers zijn taai, de oostenwind heeft vrij spel en mentale hardheid is gewenst wanneer ik op de Tiendweg Oost alleen kom te lopen.
‘De Krimpenerwaard in maart lijkt op de Dordogne in april’
‘Wuivende rietkragen, grind – en graspaden en overal stil’
‘Waar ter wereld ik ook kwam’
‘Overal was ik op zoek’
‘En zong in elk land het hoogste lied’
‘Maar nergens ter wereld zo’ n fraai gebied,
‘Als de Perkouwse Driehoek……………………..!!’
……….Wanneer ik op het meest onverharde gedeelte vast dreigt te geraken met mijn linkerschoen en met enige moeite de pas erin weet te houden, sta ik plotsklaps oog in oog met een man in een groen/zwart tricot. Hij staat aan de rand van het parcours en slingert net een rugtas op zijn rug. Een ‘reeenspotter’/boswachter, vermoed ik. Vervolgens beland ik op het kronkelende verhoogde graspad in het majestueuze moerasgebied. Het zijn niet mijn beste kilometers, maar kan vrij moeiteloos het ritme oppakken op de (grove) sintelweg richting de huiveringwekkende Elserkade. Geen loper of loopster meer voor mij. Het is niet eerder gebeurd in de historie van de Halve Natuurmarathon dat ik de 21 kilometer volledig alleen heb afgelegd. Dan…………………….bijna aan het einde van de Elserkade word ik ingehaald door een man in een groen/zwart tenue. Op zijn rug een bungelende rugtas, waarschijnlijk daarin een verrekijker ?……………….nee, de man blijkt dus toch een deelnemer aan de halve Natuurmarathon en geen ‘hertenspotter’. Hij snelt mij in rap tempo voorbij. Verbaasd kijk ik ‘de rugtas’ na. Even uit het veld geslagen. Daarna kan ik een glimlach niet laten. Later komt mijn goede vriend Huib de Kwant voorbij. Bij de immer sympathieke Krimpenaar zit de sleet er nog lang niet op. Voor aanvang van de halve Natuurmarathon ontvang ik zijn laatste cd van The Crew, ooit hoogtij vierend in de jaren’ 60 en ’70. Ik word dus in de laatste 5 kilometer 2 x ingehaald. Geen enkel bezwaar. Met de wind in de rug en de zon in het gezicht voelen de laatste 2 snelle kilometers als een ereronde op een traject die zich het best laat omschrijven als ‘uniek, origineel en niet te overtreffen’. Er is geen vermoeidheid in de benen wanneer je mag deelnemen aan 1 van de meest boeiende hardloopwedstrijden die er bestaat. Alle 90 (!) vrijwilligers en uitstekende organisatie : veel dank en alle lof voor het wederom organiseren en in goede banen leiden van dit huzarenstukje !
Graag de komende jaren een blijvend vervolg !

Ab de Kluijver

Reageer
RSS feed voor reacties op dit bericht