Halve Natuurmarathon AV Start in trek.

januari 23, 2017 door , in Algemeen nieuws.

Lek en IJssel Oost 10 januari 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Mels van der Ruit en zijn rechterhand Liesbeth Steehouwer.      Foto: wijntjesfotografie.nl

 

lekkerkerk • De combinatie van een veldloop en een wegwedstrijd is niet alledaags. Daarom is de halve Natuurmarathon van AV Start in en rond het Loetbos steeds een succesvol evenement.

Marathonlopers houden niet zo van een glibberige, zachte ondergrond, maar voor de halve Natuurmarathon van AV Start maken velen een uitzondering. “Je maakt het nergens mee dat je op asfalt, over schelpenpaden en door weilanden loopt. Je zal ook geen recordtijd boeken, maar de afwisselende tocht door de polder compenseert dat ruimschoots. Bovendien is de sfeer hier altijd prima. Na afloop regent het vaak complimenten.”

Mels van der Ruit en zijn rechterhand Liesbeth Steehouwer zijn het er over eens dat ze nauwelijks reclame hoeven te maken voor de Halve Natuurmarathon op zondag 12 maart. Vorig jaar waren 450 lopers van alle leeftijden van de partij, voor de komende editie verwacht Van der Ruit tenminste 500 deelnemers. “En als dat aantal stagneert, zorgt Liesbeth wel voor enige aanwas. Zij neemt een deel van de organisatie voor haar rekening. Vooral de pr-werkzaamheden zijn haar op het lijf geschreven. Kan ik me op andere zaken concentreren. Er komt immers best wel wat kijken tijdens de voorbereiding op zo’n groot evenement.”

Van der Ruit was in 2008 reeds de drijvende kracht achter de eerste volledige marathon door de waard. “Dat hebben we even kunnen volhouden, maar voor velen was dat een te grote afstand. Op een gegeven moment waren er net zoveel vrijwilligers als deelnemers. Daarom is het wedstrijdprogramma bijgesteld. Voor een halve marathon zijn meer atleten te porren. Het enige nadeel is dat deze afstand in het voorjaar op meer agenda’s staat. Je moet dus onderscheidend zijn. Met geldprijzen zal dat niet lukken. Dit is een laagdrempelige loop. We zijn al blij dat we enkele sponsors kunnen vinden, waardoor we de organisatiekosten kunnen ophoesten.”

Over de inzet van vrijwilligers maakt Van der Ruit zich geen zorgen. “Atletiekverenigingen zijn uiterst sociaal. Veel mensen zetten zich belangeloos in om er een loopfestijn van te maken. Volgens mij is er zelfs een wachtlijst. Dat zegt wel iets van de animo.”

Graag had Van der Ruit (70) zelf een keer meegedaan, maar zijn knieën werken niet mee. “Ik moet aan beide benen worden geopereerd. Hardlopen of joggen is onmogelijk. Wel geef ik elke zondagmorgen training aan een groep atleten. Zo blijf ik toch nog enigszins fysiek betrokken. Daarnaast ben ik met Rob Mul bezig om met een palenplan een verlicht parcours op Weijdehoeck te installeren. Dat willen we daarna openen met een avondcross.”

Liesbeth Steehouwer (47) waagt zich eveneens niet aan een lange afstand. “Na tien kilometer dooft bij mij het vlammetje. Niettemin train ik vier keer per week. Twee keer bij Avantri in Schoonhoven en twee keer bij Mels. Dan kan ik lekker m’n hoofd leegmaken. Hardlopen is bovendien een gezonde verslaving.”

Reageer
RSS feed voor reacties op dit bericht