Buitencategorie – Alberto’s Kollum

december 16, 2017 door , in Algemeen nieuws.

Beste mensen :

Hierbij toegevoegd het eindejaar epos, zoals deze wederom wordt geplaatst op de website van de atletiekvereniging. Sport als vanzelfsprekend de rode draad door het gehele jaar, maar wat hebben kerst, de griepprik, de huisarts, Fred Teeven en een sneeuwpop met elkaar gemeen ? Natuurlijk de mountain bike tocht van november door het ‘fraaie grillige hart in het Groene Hart’, een lofzang op onze ‘verzorgingsstaat onder hoogspanning’ en een hartstochtelijk wensenlijstje in stroomversnelling.

Ik weet zeker weer de moeite waard.

Een ieder fijne dagen en alle goeds voor het nieuwe jaar

Albert de Kluijver

Buitencategorie
………..Met weemoed denk ik terug aan vroegere tijden toen de kerstboom werd opgetuigd wanneer Sinterklaas het land had verlaten. Een ongeschreven wet is dat kerstartikelen worden uitgestald na 5 december. Sterker nog : wanneer de stoomboot de Golf van Biskaje is gepasseerd komen de eerste kerstliedjes op de radio. Maar tijden veranderen. Mijn buurvrouw zingt eind november “Thank God it’s Christmas”, op Ammerstol loopt Krijn van Dove Dirk uit de Zalmstraat op 1 december verkleed als rendier over de dijk en de Krimpenerwaard heeft dan al veel weg van de Polderbaan en de Zwanenburgbaan samen, hel verlicht in kerststijl……………………………………
…..Afgelopen week belde ik de huisarts. Ben al weken verkouden, lichte griep en koortsverschijnselen. Daarbij maakt mijn keel het geluid van een over zijn toeren geraakte cirkelzaag en als ik om de 10 minuten een hoestbui krijg slaat de rottweiler van de overburen aan. Mijn huisarts is een aardige man en dokter van Eeuwijk uit mijn jeugd is sowieso 1 van de aardigste mensen die ik ooit gekend heb. Ken veel (huis)artsen en het valt mij op dat het allemaal aardige mensen zijn. Mensen in de buitencategorie. Slechts eenmaal had ik een ‘slechte’ ervaring met een huisarts. Het was zomer 1996, de dag voor de Ammerstol Triathlon. Die vrijdagmiddag begaf ik mij met mijn mountain bike vanuit werk naar huis en klapte frontaal tegen een hek. Dat gebeurde overigens wel vaker die tijd. Met een paar gekneusde ribben en pijn op de borst belandde ik ´s avonds (de HAP bestond nog niet) bij dokter de Kool in Bergambacht. Met het wanhopige verzoek om de volgende dag te kunnen starten op de triatlon. Ik moet daarbij vermelden dat een lichte vorm van eigenwijsheid en naïviteit wanneer het om ´sport bedrijven´ gaat mij niet vreemd was/is. De Kool – niet bepaald een sportliefhebber – keek mij seconden lang aan alsof door de klap van het hek ook de hersenen een behoorlijke tik hadden gehad. Hij gaf mij pijnstillers mee en voorspelde dat ik de finish niet zou halen. Het liep de volgende dag anders. In de stromende regen kreeg ik een klapband, had geen zin om de boel op te knappen en belandde in no time met een pijnlijke ribbenkast bij mijn oude moedertje in een warm ligbad. Tussen de Kool en mij kwam het niet meer goed, met mijn moedertje werd de band sterker…………………… overigens mag niet onvermeld blijven : in die bewuste triatlon uit 1996 leverde beste maat ´buitencategorie´ Piet van Leeuwen zijn beste sportprestatie ooit.
Mijn huisarts schrijft mij een anti biotica voor tegen de hardnekkige hoest en ik bedenk mij dat de zorg in Nederland goed geregeld is. Zelf heb ik inmiddels een medisch dossier daar krijgt een rendier de hik van, maar iedere keer ben ik oprecht dankbaar dat ik goed word geholpen. De reumatische klachten behoren inmiddels (voorlopig) tot het verleden, dankzij de Biologicals. En iedere gewrichtendokter heeft hetzelfde advies : ‘veel bewegen !’ Dat klinkt mij natuurlijk als een (kerst)liedje bij maanlicht in de oren. Ontvang daarnaast ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik, vaccins tegen pneumakokken, streptokokken en andere bacteriologische aandoeningen die alarmerend kunnen zijn wanneer je miltloos bent. Zo realiseer ik mij steeds meer dat al die zorg een prijskaartje heeft. Onze verzorgingsstaat staat onder druk, vooral de ouderenzorg is bijna niet meer te bekostigen, alle innovatieve en kostenbesparende plannen ten spijt. De zorgpremie zal de pan uitrijzen en voor veel mensen nauwelijks te betalen. Maar Nederland is het land dat zorgt voor iedereen. In dat licht bezien snap ik Geert Wilders wel. Zijn partij staat onder druk en wat heeft de PVV voorman daarom nu weer bedacht ? Wel, hij doet aangifte tegen Mark Rutte vanwege discriminatie (?). Dan moet je wel durven. Hij beschuldigt de premier dat hij zijn burgers achterstelt, vooral de ouderen en de baby boomers die het land hebben opgebouwd, en dat voor nieuwkomers alles gratis is. Strikt genomen heeft Wilders een punt. Maar de rechter zal de aanklacht op de grote hoop gooien. Er zal geen zaak komen tegen de premier.
……Met de mountain bike begeef ik mij over de schilderachtige Reekade, vervolgens de Zuidbroekse Molenkade en ik eindig deze bijzondere toertocht – uitgezet door wielerclub de Waardrenner – over het huiveringwekkende slingerpad door de favoriete Perkouwse Driehoek. Wonderwel blijf ik in het zadel, de paden zijn spiegelglad en door de vele najaarsregen en de vallende bladeren kunnen ook mountain bike banden met voldoende profiel een schuiver maken. De Perkouwse Driehoek (al vele malen liefdevol beschreven) is een moerasgebied onder de noemer ‘Buitencategorie’. In de late herfst kijk ik ademloos toe en bewonder zijn grillige contouren, de kleuren, de vogels en de slingerende graswalletjes. Op 11 maart 2018 is dit gebied wederom scherprechter wanneer de Halve Natuurmarathon op het programma staat. De activiteit die sinds jaar en dag bovenaan genoteerd staat in de buitencategorie.
…..Wanneer ik thuiskom lees ik een opzienbarend artikel over de marathon van Pyongyang. Deelnemers komen tijdens de 42 kilometer 20 x langs het standbeeld van Kim Young Un. Na het keerpunt op 21 kilometer worden na verloop van tijd alle kraampjes met water en bananen naar de andere kant van het parcours gesleept. De laatste lopers zullen gebrek aan verzorging ondervinden, daar de meeste foerage dan al op is. Je komt niet zomaar het Stalinistische land binnen, daarvoor is creativiteit en slimheid vereist. Daarom overweeg ik in te schrijven als “dopingvrije statenloze Rus onder neutrale vlag”. Tegen die tijd heb ik mijn naam veranderd in ‘Lanceki Kluijveritch” of Evgeny Gorbatsjov. Uit mijn sportverleden moet middels vervalste documenten blijken dat ik aan 2 Olympische Winterspelen heb meegedaan. Zo was ik Olympisch kampioen ‘curling met hindernissen’ en won ik brons tijdens het onderdeel ‘achteruit rodelen vrije stijl´ . Ik zie de marathon van Pyongyang als de ultieme voorbereiding op het zwemavontuur met Maarten van der Weijden in september volgend jaar (zie voorgaande bloemlezing). Het is trouwens ongelooflijk dat deze zwemkrachtpatser geen sportman van het jaar is geworden. Van der Weijden behoort als duursporter tot de buitencategorie. Net als Tom Dumoulin, Anna van der Breggen, Max Verstappen en Lieke Martens. Maar ook Sinterklaas, ongelooflijk dat die oude man ondanks het aanhoudende gezever over Zwarte Piet ieder jaar komt. Tot de buitencategorie behoren verder Fred Teeven, die voordat hij daadwerkelijk buschauffeur werd eerst bij de Arriva informeerde of de strippenkaart echt is afgeschaft. Hij kan namelijk geen bonnetje of iets dat erop lijkt meer zien. Tot de buitencategorie behoort Donald Trump die met de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel een krachtig signaal afgeeft. Onder druk gezet door zijn voormalige joodse zakenpartners draait alles bij de president om geld. Dat bleek wel toen hij tijdens zijn bezoek aan de Joodse Staat afgelopen zomer urenlang bleef staan bij de Klaagmuur. Verbaasd stonden zijn Israelische beveiligers toe te kijken. Waarschijnlijk was mr. President in de veronderstelling dat er een pinautomaat in de Klaagmuur zat……..De laatste hardloopkilometers van 2017 worden in een vers pak sneeuw afgelegd. Met een paar schoolkinderen wordt er vervolgens een sneeuwpop gemaakt, maar bedenk dat ik daar lelijk mee in de problemen kan komen. Om de zwarte bevolking (of juist de blanke bevolking ?) niet tegen mij in het harnas te jagen, brengen we wat moddervegen aan. Uiteindelijk besluiten we tot een “transgender neutrale sneeuwpop”, al weet ik niet exact hoe die er uit komt te zien. Zet de pop daarom maar geen hoed op, wel een roze sjaal en een ‘sluierhoofddoek’ (tegen de kou) en ook geen wortel als neus. Voor je het weet krijg je de groente – en tuinbouwbond op de stoep. Bovendien wordt de pop niet te kolossaal en te log, anders heb je weer kans dat het ´obesitas front´ aan de bel trekt…………………………. Om even af te zijn van al dat gemier en gezeur in ons door en door verwende landje is deze laatste weken van het jaar tijd voor een beetje verdraagzaamheid en rust. Daarom de Top 2000, mooie discussies met meningen die er toe doen, een goed boek, 20 x ‘Angie’ van de Stones en muziek van wijlen ‘buitencategorie’ Tom Petty and the Heartbreakers. En ik wil nog voor mijn 50ste een stukje fietsen met Armstrong, een balletje trappen met Litmanen, een rondje hardlopen met Daphne, een cd opnemen met Frank Boeijen, luchtgitaren met David Gilmour en……………op reis met Floortje en Erica samen ! Over ‘Buitencategorie gesproken………

Fijne dagen een ieder en alle goeds voor 2018
Albert de Kluijver

Reageer
RSS feed voor reacties op dit bericht